heresy - онтологија

ерес повеќе

мн. ереси
Вид збор: Именка, машки род
Отстапување од учењето на официјалната црква.
Албански: herezi
Употреба: Религија
Отстапување од општоприфатените норми на однесување, од програмата на некое политичко движење, група, партија итн.
Албански: herezi
Употреба: Политика , Преносно значење

кривоверство повеќе

мн. кривоверства
Вид збор: Именка, среден род
Верско учење што се противи на догмите на владејачката религија.
Употреба: Религија