heroism - онтологија

бабаитлак повеќе

мн. бабаитлаци
Вид збор: Именка, машки род
јунаштво
Турски: babayiğitlık
Употреба: Архаизам

јунаштво повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Особина на тој што е јунак.
Албански: heroizëm
Јуначко дело.
Албански: heroizëm

јунаштина повеќе

Види и: јунаштво (ср.)
мн. јунаштини
Вид збор: Именка, женски род
јунаштво

пеливанлак повеќе

мн. пеливанлаци
Вид збор: Именка, машки род
јунашина
Албански: heroizëm
Употреба: Разговорно
Примери:
(разг.) Ќе ми продава пеливанлак.

хероизам повеќе

хероизмот
Вид збор: Именка, машки род
Смелост за големи подвизи, јуначко дело, јунаштво.
Примери:
Хероизмот на борците на за слобода.

хероика повеќе

Вид збор: Именка, женски род
хероизам
Примери:
Хероиката на револуцијата.