hide - онтологија

вдене повеќе

вденат
Вид збор: Глагол, свршен
(се вдене) Се скрие, се засолни.
Албански: fsheh

втаи повеќе

(се) втаат
Вид збор: Глагол, свршен
се притаи, се скрие

завре повеќе

заврат
Вид збор: Глагол, свршен
(се завре) Се скрие, се пикне, се вовлече некаде, се вовре.
Албански: fsheh, fut, hyn

закрие повеќе

Види и: крие (несв.)
закријат
Вид збор: Глагол, свршен
Скрие нешто да не може да се види, прикрие.
Албански: fsheh
(се закрие) Се скрие, се прикрие.
Албански: fsheh

засолне повеќе

засолнат
Вид збор: Глагол, свршен
Скрие, стави нешто некаде.
Албански: fsheh
(се засолне) Се скрие некаде.
Албански: fsheh

затаи повеќе

затаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се затаи) се прикрие, се скрие
Албански: fsheh

затскрие повеќе

затскријат
Вид збор: Глагол, свршен
Покрие малку, скрие нецелосно.
Албански: fsheh
Скрие зад некого или нешто.
Албански: fsheh
(се затскрие) Се скрие зад некого или зад нешто.
Албански: fsheh
(се затскрие) Се скрие од директен поглед, да не биде виден.
Албански: fsheh
(се затскрие) Се засолне на некое место, промени место да не биде најден.
Албански: fsheh

искрие повеќе

искријат
Вид збор: Глагол, свршен
Скрие се со ред, се до едно.
Албански: fsheh
(се искрие) (само мн.) Се скријат сите до еден.
Албански: fsheh

испокрие повеќе

испокријат
Вид збор: Глагол, свршен
Скрие (за повеќемина).
Албански: fsheh
(се испокрие) Се скрие (за повеќемина).
Албански: fsheh

камуфлира повеќе

камуфлираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Крие, сокрие нешто со маскирање.
Француски: camouflage Албански: kamuflon, fsheh

крие повеќе

кријат
Вид збор: Глагол, несвршен
Стави нешто (материјално) на скришно место да не може друг да го најде.
Албански: fsheh
(се крие) Не сака да cе покаже пред некого.
Албански: fshehet
(се крие) Се засолнува негде (во тајност, од опасност).
Албански: strehoj
(се крие, само 3. л.) Не се појавува веднаш; се наоѓа, е содржан во не толку забележлива форма.
Албански: fshihet
Употреба: Преносно значење

подзасолне повеќе

Види и: засолне (св.)
подзасолнат
Вид збор: Глагол, свршен
Засолне малку, прикрие, сокрие донекаде.
Албански: fsheh
(се подзасолна) Се прикрива зад нешто, зад некого.
Албански: fshihem
Употреба: Преносно значење

подзатскрие повеќе

Види и: затскрие (св.)
подзатскријат
Вид збор: Глагол, свршен
Скрие малку, скрие донекаде.

позатаи повеќе

Види и: затаи (св.)
позатаат
Вид збор: Глагол, свршен
Воздржи, сочува во себе.

поприбере повеќе

Види и: прибере (св.)
поприберат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто на скришно место.
Албански: fsheftas

прекрие повеќе

прекријат
Вид збор: Глагол, свршен
Скрие повторно, на друго место.
Албански: fsheh përsëri

прибере повеќе

приберат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави на скришно место.
Албански: fsheh

прикрие повеќе

прикријат
Вид збор: Глагол, свршен
Со покривање скрие од поглед, покрие малку, скрие нецелосно, подзатскрие.
Албански: fsheh
Сокрие, затаи нешто.
Албански: fsheh
(се прикрие) Се затскрие, се покрие малку, се скрие целосно.
Албански: fsheh
(се прикрие) Се скрие, се затаи нешто.
Албански: fsheh

притаи повеќе

притаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се притаи) Се скрие, се прикрие негде тивко.
Албански: fsheh

притули повеќе

притулат
Вид збор: Глагол, свршен
прикрие, скрие
Албански: fsheh

скрие повеќе

Види и: крие (несв.)
скријат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи незабележливо, невидливо.
Албански: fsheh
Даде тајно убежиште некому.
Албански: strehoj
(се скрие) Најде за себе тајно убежиште.
Албански: fshehem
(се скрие) Стане невидлив, незабележлив.
Албански: zhdukem
(се скрие) Остане незабележлив.
Албански: fshehem, zhdukem
Употреба: Преносно значење

сокрива повеќе

Види и: сокрие (св.)
(се) сокриваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) скрива

сокрие повеќе

Види и: скрие (св.)
(се) сокриваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) скрие

спотаи повеќе

спотајат
Вид збор: Глагол, свршен
Скрие пред други, зачува во себе.
Албански: fsheh
Примери:
Не можеше да ги спотаи своите чувства.
(се спотаи) Се крие, се стреми да остане незабележан.
Албански: fsheh
Примери:
Се спотаи зад грмушките.

спотајува повеќе

Види и: спотаи (св.)
(се) спотајуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) притајува

стаи повеќе

(се) стаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се стаи) Се скрие, настојува да остане незабележан.
Албански: fsheh

стајува повеќе

Види и: стаи (св.)
(се) стајуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) притајува
Албански: përvidhem, fshehem

таи повеќе

таат
Вид збор: Глагол, несвршен
крие
Албански: fsheh
(се таи) се крие
Албански: fsheh

тули повеќе

тулат
Вид збор: Глагол, несвршен
крие, прикрива
Албански: fsheh
(се тули) се крие, се прикрива
Албански: fshehet

укрива повеќе

Види и: крие (несв.)
укриваат
Вид збор: Глагол, несвршен
крие
Албански: fsheh, mësheh
(се укрива) се крие
Албански: fshehem, mëshehem

укрие повеќе

укријат
Вид збор: Глагол, свршен
скрие, сокрие, затаи
Албански: fsheh
(се укрие) се скрие, се сокрие
Албански: fshehem

утаи повеќе

утаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се утаи) се скрие
Албански: fsheh