highway - онтологија

автопат повеќе

мн. автопатишта
Вид збор: Именка, машки род
Модерен автомобилски пат, обично со по две еднонасочни ленти.
Употреба: Транспорт

автострада повеќе

мн. автостради
Вид збор: Именка, женски род
автопат
Употреба: Транспорт

трансверзала повеќе

мн. трансверзали
Вид збор: Именка, женски род
Пат, автопат што сече и поврзува други патишта.
Употреба: Транспорт