hip flask - онтологија

матарка повеќе

мн. матарки
Вид збор: Именка, женски род
Метален сад (војнички или туристички) за вода што обично се носи при патување.

павур повеќе

Види и: пагур (м.)
мн. павури
Вид збор: Именка, машки род
пагур
Употреба: Дијалектен збор

пагур повеќе

мн. пагури
Вид збор: Именка, машки род
Плоснато мало шише за ракија со мал капак, затворач.

плоска повеќе

мн. плоски
Вид збор: Именка, женски род
Плоскато шише; обично за ракија.
Албански: e rrafsht
Употреба: Гастрономија

чутура повеќе

мн. чутури
Вид збор: Именка, женски род
Дрвено шише за вода, вино, ракија.

чутурица повеќе

Види и: чутура (ж.)
мн. чутурици
Вид збор: Именка, женски род
чутура
Употреба: Деминутив