hop - онтологија

доклинка повеќе

доклинкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде, стигне некаде со клинкање.
Употреба: Разговорно

кливка повеќе

Види и: клинка (несв.)
кливкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
клинка

клинка повеќе

клинкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Потскокнува на една нога.
Албански: kërcen me një këmbë

поклинка повеќе

Види и: клинка (несв.)
поклинкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Клинка малку, кратко време.

скока повеќе

скокаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се движи со скокање, потскокнува; за предмети - летнува, отскокнува во височина или настрана.
Албански: kërcej

цупка повеќе

цупкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
потскокнува, подрипнува
Употреба: Разговорно

цуцка повеќе

цуцкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
цупка, потскокнува
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Цуцка детето на снегот.