hot - онтологија

вжештен повеќе

вжештени
Вид збор: Придавка
Што е многу загреан.

врел повеќе

врели
Вид збор: Придавка
Што е многу топол, жежок.

вруќ повеќе

вруќиот
Вид збор: Придавка
Што е врел, жежок, мошне топол.
Српски: врућ
Употреба: Дијалектен збор

горешт повеќе

горештиот
Вид збор: Придавка
Што е врел, жежок.

жежок повеќе

жешки
Вид збор: Придавка
Што е многу топол, врел.

жешко повеќе

Вид збор: Прилог
жежок

зажарен повеќе

Види и: зажари (св.)
зажарениот
Вид збор: Придавка
топол, загреан, усвитен

лут повеќе

лути
Вид збор: Придавка
Што ги надразнува органите за вкус и мирис.
Албански: djegës, pikant

парешт повеќе

парешти
Вид збор: Придавка
лут
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
парешта пиперка

парлив повеќе

парлива
Вид збор: Придавка
лут
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Парлива пиперка.

пиперлив повеќе

пиперливиот
Вид збор: Придавка
Многу лут.
Албански: djegës
Употреба: Гастрономија