human - онтологија

општочовечки повеќе

општочовечкиот
Вид збор: Придавка
Што е општ за сите луѓе.
Примери:
Основните еколошки, цивилизациски, културни и општочовечки норми.

хуман повеќе

хумани
Вид збор: Придавка
Човечен во своите постапки, достоен за човека, човекољубив.

човеков повеќе

човекови
Вид збор: Придавка
Што му припаѓа на човекот или е во врска со човекот.

човечен повеќе

човечни
Вид збор: Придавка
Добросрдечен, човекољубив, што има благородни чувства.
Што изразува човекољубивост, благородна чувства

човечки повеќе

човечка: човечкиот
Вид збор: Придавка
Што му припаѓа на човек.
Примери:
човечко тело
Што е карактеристичен за човекот, што му е својствен на човекот.
Примери:
човечки живот, човечко дело
Што се состои од луѓе.
Примери:
човечкото општество