imbecile - онтологија

имбецил повеќе

мн. имбецили
Вид збор: Именка, машки род
Човек што е заостанат во умствениот развој.

имбецилен повеќе

имбецилниот
Вид збор: Придавка
Што е душевно заостанат.

слабоумен повеќе

слабоумна
Вид збор: Придавка
Недоволно умен, глупав, тап.
Употреба: Медицина
Примери:
Слабоумно дете.

слабоумник повеќе

мн. слабоумници
Вид збор: Именка, машки род
Слабоумен човек.
Употреба: Медицина

слабоумно повеќе

Вид збор: Прилог
слабоумен
Употреба: Медицина