imitate - онтологија

имитира повеќе

имитираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Подражава, прави нешто според даден пример, по образец на некој друг.
Албански: imiton
Употреба: Ликовна уметност
Подражава гласови, движења, манири на други луѓе, птици, животни и др.
Албански: imiton

копира повеќе

копираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Повтори, повторува на ист начин.
Албански: kopjoj, imitoj

подражава повеќе

подражаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто како што го прави тоа некој друг, имитира некого или нешто.

прекопира повеќе

Види и: копира (св. и несв.)
прекопираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
имитира
Албански: imitoj

следи повеќе

следат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се угледува на некого, на нечии постапки.