impose - онтологија

лепи повеќе

лепат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се лепи) се наметнува
Албански: imponoj
Употреба: Преносно значење

наложи повеќе

наложат
Вид збор: Глагол, свршен
(се наложи) Се наметне, се постави над другите.
Албански: imponoj

наметне повеќе

наметнат
Вид збор: Глагол, свршен
Наложи, спроведе нешто по своја волја.
Албански: imponoj
(се наметне) Се наложи, се постави над другите.
Албански: imponoj

натрапи повеќе

натрапат
Вид збор: Глагол, свршен
(се натрапи) Се придружи, се наметне во некоја средина против желбата на другите.
Албански: imponoj

натури повеќе

натурат
Вид збор: Глагол, свршен
наметне, октроира

октроира повеќе

октроираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Наметне со сила, со едностран акт од повисоки структури.
Германски: oktroyieren

опне повеќе

опнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се опне) Се наметне некому, отиде некому без срам.
Албански: mbulojë
Употреба: Разговорно

тупне повеќе

тупнат
Вид збор: Глагол, свршен
(со кратките форми за индиректен објект од личните заменки) бутне
Албански: shtyj
Употреба: Разговорно

тутка повеќе

туткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се тутка) Оди кон некого наметливо.
Албански: ndjek
Употреба: Разговорно

удри повеќе

удрат
Вид збор: Глагол, свршен
наметне
Албански: vë, imponoj