improve - онтологија

догради повеќе

доградат
Вид збор: Глагол, свршен
доработи, доусоврши
Албански: përmirësoj
Употреба: Преносно значење

доусоврши повеќе

Види и: усоврши (св.)
доусовршат
Вид збор: Глагол, свршен
Усоврши нешто до крај.

здобри повеќе

здобрат
Вид збор: Глагол, свршен
(се здобри) Стане добар, подобар.
Албански: përmirësoj

надгради повеќе

надградат
Вид збор: Глагол, свршен
Прошири, поусоврши, поразвие нешто што веќе постои.
Албански: përmirësoj
Употреба: Преносно значење

подигне повеќе

подигнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подигна) Се подобри, дојде на повисок степен од порано.
Албански: përmisoj
(се подигна) За расположение, дух, настроение и сл.
Албански: përmisoj

поднареди повеќе

поднаредат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поднареди) Се дотера, се доведе во подобра состојба.
Албански: përmirësoj
Употреба: Преносно значење

подобри повеќе

подобрат
Вид збор: Глагол, свршен
Прави да стане нешто подобро.
Албански: përmisoj
(се подобри) Стане подобар.
Албански: përmisoj

подотера повеќе

Види и: дотера (св.)
подотераат
Вид збор: Глагол, свршен
Уреди нешто според определени барања да функционира донекаде подобро.
Албански: përmirësoj

позаздрави повеќе

Види и: заздрави (св.)
позаздрават
Вид збор: Глагол, свршен
Заздрави нешто малку подобро.
Албански: përmirësoj

поизвешти повеќе

Види и: извешти (св.)
поизвештат
Вид збор: Глагол, несвршен
Извешти донекаде или малку повеќе.

поизделка повеќе

Види и: изделка (св.)
поизделкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поизделка) Добие поголемо искуство, се унапреди, се подобри.

пооправи повеќе

Види и: оправи (св.)
пооправат
Вид збор: Глагол, свршен
(се пооправи) За време - се подобри, се расчисти, се разведри донекаде.

поправи повеќе

поправат
Вид збор: Глагол, свршен
Промени нешто кон подобро.
Албански: përmisoj
(се поправи) Отстрани своја грешка, недостаток, порок.
Албански: përmisoj
(се поправи, само во 3. л.) За време - стане ведро.
Албански: përmisoj

поусоврши повеќе

Види и: усоврши (св.)
поусовршат
Вид збор: Глагол, свршен
Усоврши уште малку.
Албански: përkryej, përmirësoj
(се поусоврши) Се усоврши малку повеќе.
Албански: përmirësoj, përkryej

расте повеќе

растат
Вид збор: Глагол, несвршен
се усовршува, се издига, се развива
Албански: zhvillohet, përmirësohet
Употреба: Преносно значење

усоврши повеќе

усовршат
Вид збор: Глагол, свршен
подобри
Албански: përmirësoj
(се усоврши) се подобри
Албански: përmirësohem

усовршува повеќе

Види и: усоврши (св.)
усовршуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
подобрува
Албански: përmirësoj
(се усовршува) се подобрува
Албански: përmirësohem

фризира повеќе

фризираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
дотера, дотерува
Албански: rregulloj, ndreq
Употреба: Преносно значење
Примери:
Ја фризира изјавата.