incline - онтологија

клони повеќе

клонат
Вид збор: Глагол, несвршен
Е насочен, се движи во некаков правец.
Албански: i drejtuar

навали повеќе

навалат
Вид збор: Глагол, свршен
(се навали) се настрани
Албански: anoj

накриви повеќе

накриват
Вид збор: Глагол, свршен
(се накриви) Се искриви, се навали.
Албански: pjerrem, lakohem

настрани повеќе

настранат
Вид збор: Глагол, свршен
(се настрани) Се навали, се накриви настрана.
Албански: anoj

поднавали повеќе

Види и: навали (св.)
поднавалат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поднавали) Се потпре малку, за кусо време или нецелосно.
Албански: anoj

приклони повеќе

приклонат
Вид збор: Глагол, свршен
Свие надолу, наведне.
Албански: përkulem, krrusem
Употреба: Книжевен збор
(се приклони) Се свие надолу, се наведне.
Албански: përkulem
Употреба: Ретко
(се приклони) Се сложи, прифати нечие мислење.
Албански: anoj, prirem
Употреба: Преносно значење

расположи повеќе

расположат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика кај некого симпатија, благонаклоност кон некого, привлече на своја страна.
Албански: anoj
Употреба: Преносно значење

спушта повеќе

Види и: спушти (св.)
спуштаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се спушта) се навали, настрани
Албански: anoj