include - онтологија

вброи повеќе

вбројат
Вид збор: Глагол, свршен
Вклучи, приопшти кон нешто.

вклучи повеќе

вклучат
Вид збор: Глагол, свршен
Внесе, приопшти нешто во определено множество.
Албански: kyç, përfshi

вклучува повеќе

Види и: вклучи (св.)
(се) вклучуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Внесува нешто во определено множество.
Албански: bashkangjis, përfshij

вмеша повеќе

вмешаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се вмеша) Се вклучи, се вплетка во нешто.
Албански: kyç

воведе повеќе

воведат
Вид збор: Глагол, свршен
Вклучи, прими некого во определена група, средина и сл.
Албански: fus, pranoj

зачисли повеќе

зачислат
Вид збор: Глагол, свршен
вброи, вклучи
Албански: përfshij
Употреба: Архаизам
(се зачисли) се вброи, се вклучи
Албански: përfshij
Употреба: Архаизам

приклучи повеќе

приклучат
Вид збор: Глагол, свршен
Присоедини, спои, поврзе, додаде кон нешто.
Албански: ndërlidh

содржи повеќе

содржат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се содржи) Има удел во бројот.
Албански: përfshin,
Употреба: Математика

уброи повеќе

убројуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Внесе, вклучи некого или нешто во бројот на...
Албански: përfshij, inkludoj
Употреба: Книжевен збор
Примери:
Да го уброи во најдобрите другари.
(се убројува) Се вброи себе.
Албански: numërohem
Употреба: Книжевен збор

убројува повеќе

Види и: уброи (св.)
убројуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
вбројува
Албански: përfshij
(се вбројува) Се приклучува себе, приопштува кон нешто.
Албански: numërohem