infect - онтологија

зарази повеќе

заразат
Вид збор: Глагол, свршен
Предаде, пренесе зараза некому.
Албански: infektoj
Употреба: Медицина
Направи да биде нешто заразно.
Албански: infektoj
Пренесе нешто некому.
Албански: infektoj
Употреба: Преносно значење
(се зарази) Се разболи од заразна болест преку друго лице.
Албански: infektoj
Употреба: Медицина

зачуми повеќе

зачумат
Вид збор: Глагол, свршен
Се зарази, заболи од чума.
Албански: infektohet nga murtaja
Употреба: Медицина

инфицира повеќе

инфицираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Предизвика, предизвикува инфекција, зарази, заразува.
Албански: infekton
Употреба: Медицина
(се инфицира) се зарази
Албански: infektohet
Употреба: Медицина

нарази повеќе

наразат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика болест кај растенијата.
Албански: infektoj, moleps
(се нарази) Добие болест, нараза (за растение, плод и сл.)
Албански: infektoj, sëmurem