inflection - онтологија

инфлексија повеќе

мн. инфлексии
Вид збор: Именка, женски род
флексија
Употреба: Лингвистика
флексивен збор
Употреба: Лингвистика

промена повеќе

мн. промени
Вид збор: Именка, женски род
Морфолошка промена на менливите зборови.
Албански: lakim
Употреба: Граматика

флексија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Промена на наставките при деклинацијата и конјугацијата.
Употреба: Граматика