influence - онтологија

влијае повеќе

влијаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Врши влијание на или врз некого или нешто, насочува нечија работа, дејност, определба, постапка.
Албански: ndikoj

влијание повеќе

мн. влијанија
Вид збор: Именка, среден род
Дејствување што го врши некој или нешто врз некого или врз нешто; моќ на дејствување врз некого или врз нешто.
Албански: ndikim

воздејство повеќе

мн. воздејства
Вид збор: Именка, среден род
дејство, влијание
Употреба: Книжевен збор

воздејствува повеќе

воздејствуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
дејствува, влијае
Употреба: Книжевен збор

дејствува повеќе

дејствуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има влијание, се одразува.
Албански: ndikon

инфлуенција повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
влијание
Албански: influencë
Појава кога некое ненаелектризирано тело ќе се наелектризира со негово внесување во полето на некое наелектризирано тело, а штом ќе се оддалечи од тоа поле, електрицитетот наполно исчезнува.
Албански: influencë
Употреба: Физика
Својство на железото да станува магнетно во поле на магнет, но го губи магнетизмот штом ќе се оддалечи од магнетното поле.
Албански: influencë
Употреба: Физика

навев повеќе

мн. навеви
Вид збор: Именка, машки род
Влијание, дејство од некоја страна.
Албански: ndikim, influencë
Употреба: Преносно значење

обработи повеќе

обработат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши влијание, притисок врз некого да мисли и да дејствува како што се бара од него.
Албански: ndikoj
Употреба: Разговорно

одрази повеќе

одразат
Вид збор: Глагол, свршен
(се одрази) Се покаже, се пренесе како влијание, резултат, последица од нешто.
Албански: ndikoj, reflektoj

повлијае повеќе

повлијаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши влијание.

потпадне повеќе

потпаднат
Вид збор: Глагол, свршен
Се најде, падне под влијание на некого или нешто.
Албански: bie

сенка повеќе

мн. сенки
Вид збор: Именка, женски род
Се наоѓа под полно влијание на некого.
Албански: ndikoj
Употреба: Преносно значење

уплив повеќе

Вид збор: Именка, машки род
влијание