inherit - онтологија

завари повеќе

заварат
Вид збор: Глагол, свршен
затече, наследи
Албански: gjej, trashëgoj

наследи повеќе

наследат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие нешто во наследство од родители, роднини и др.
Албански: trashëgoj

остави повеќе

остават
Вид збор: Глагол, свршен
По својата смрт или заминување предаде во наследство, остави завет, порака; воопшто предаде на располагање.
Албански: lë, trashëgoj

пише повеќе

пишат
Вид збор: Глагол, свршен
завешта, остави
Албански: trashëgoj
Употреба: Правда