insert - онтологија

вгради повеќе

вградат
Вид збор: Глагол, свршен
Внесе, вклучи нешто во составот, во содржината на текст и др.
Албански: fut, shtie
Употреба: Преносно значење

вметне повеќе

вметнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто внатре или помеѓу нешто; дополнително внесе.

всади повеќе

всадат
Вид збор: Глагол, свршен
Вметне, втисне во нешто, зацврсти во лежиштето.
Албански: fus

инсерт повеќе

мн. инсерти
Вид збор: Именка, машки род
Куса белешка во весник, информација на радио, телевизија, исечок, дел од филм, книга и сл.

потпикне повеќе

потпикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, пикне нешто некаде.
Албански: fut
Употреба: Разговорно

уткае повеќе

уткајат
Вид збор: Глагол, свршен
вметне
Албански: fut, shtie
Употреба: Преносно значење