inspect - онтологија

доразгледа повеќе

Види и: разгледа (св.)
доразгледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Разгледа целосно, до крај.

подзагледа повеќе

Види и: загледа (св.)
подзагледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Загледа малку, донекаде со нагласен интерес.
Албански: shikon, vështron

прегледа повеќе

прегледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Разгледа определен простор, извиди определена состојба.
Албански: kontrolloj, inspektoj

приѕира повеќе

приѕираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа, посетува краткотрајно.