instinct - онтологија

инстинкт повеќе

мн. инстинкти
Вид збор: Именка, машки род
Природна побуда својствена за единката како припадник на определен животински вид да се води од барањата на организмот за обезбедување на физиолошкото одржување, за одбраната на интегритетот и за продолжување на видот.
Албански: instinkt

нагон повеќе

мн. нагони
Вид збор: Именка, машки род
Вродена способност, инстинкт, на живите суштества (луѓето и животните) несвесно да вршат определени дејства заради своето одржување и за одржувањето на видот.
Употреба: Медицина

порив повеќе

мн. пориви
Вид збор: Именка, машки род
инстинкт, нагон
Албански: instikt, prirje
Употреба: Книжевен збор