interest - онтологија

заинтересира повеќе

заинтересираат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заинтересира) Пројави, покаже интерес за нешто.
Албански: interesoj

заинтересува повеќе

(се) заинтересуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) заинтересира

интерес повеќе

мн. интереси
Вид збор: Именка, машки род
Особено внимание, наклонетост, насоченост кон некого или кон нешто.
Албански: interesim
Паричен надомест за користење туѓи материјални средства.
Албански: interes
Употреба: Економија

интересира повеќе

интересираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се интересира) Се занимава со нешто, пројавува интерес за некого или за нешто.
Албански: interesohet

интересува повеќе

Види и: интересира (св. и несв.)
(се) интересуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
интересира

камата повеќе

мн. камати
Вид збор: Именка, женски род
Добивка што се прима за позајмени или вложени пари.
Албански: interes, kamatë
Употреба: Економија

каматен повеќе

каматни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на камата.
Албански: interesi, kamate
Употреба: Економија

лихва повеќе

(едн.) лихвата
Вид збор: Именка, женски род
Давање пари на заем со многу висока камата.
Албански: lihfë, interes, kamatë
Употреба: Архаизам , Економија
Дополнително плаќање за неплатен навреме данок или влог.
Албански: kamatë
Употреба: Административен термин , Архаизам , Економија

поинтересира повеќе

(се) поинтересираат
Вид збор: Глагол, свршен
Покаже извесно интересирање за некого или за нешто.