interrogate - онтологија

преслуша повеќе

преслушаат
Вид збор: Глагол, свршен
Испита сведок, виновник и сл.
Албански: marr në pyetje
Употреба: Правда

распита повеќе

(се) распитаат
Вид збор: Глагол, свршен
За сведоци, обвинети - постави прашања заради изјаснување на нешто.
Албански: marr në pyetje
Употреба: Правда
Примери:
Сега ќе ги распитаат сведоците.

распитува повеќе

Види и: распита (св.)
(се) распитуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
сослушува
Албански: marr në pyetje
Употреба: Правда

сослуша повеќе

сослушаат
Вид збор: Глагол, свршен
За сведоци, обвинети - постави прашања заради изјаснување на нешто.
Албански: marr në pyetje
Употреба: Правда
Примери:
Денеска ќе ги сослушаат сведоците.

сослушува повеќе

Види и: сослуша (св.)
сослушуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
распитува
Албански: marr në pyetje