involve - онтологија

вклучи повеќе

вклучат
Вид збор: Глагол, свршен
(се вклучува) Влезе во состав на нешто, како дел од нешто се придружи.
Албански: bashkangjes

вклучува повеќе

Види и: вклучи (св.)
(се) вклучуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се вклучува) Почнува да соработува.
Албански: angazhohet, përfshihet, kyçet

влече повеќе

влечат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се влече) Е во љубовна врска со некого, подолго време.
Албански: tërheq, kaloj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

вмеша повеќе

вмешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера некого да се вклучи во нешто, во некое дејство, чин, настан.
Албански: përzihet

вовлече повеќе

вовлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Вклучи, вмеша некого во нешто.
Албански: përfshij

вплетка повеќе

вплеткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Замеша во нешто.
Албански: involvoj
Употреба: Преносно значење
(се вплетка) Се замеша во нешто.
Албански: involvohem
Употреба: Преносно значење

впушти повеќе

(се) впуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Навлезе во некаков чин, во вршењето на некое дејство.
Албански: përfshij, lëshoj
Употреба: Преносно значење

дозамеша повеќе

Види и: замеша (св.)
дозамешаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се дозамеша) Се смеша, се вклучи уште некој во нешто.
Албански: përzihet
Употреба: Преносно значење

забрка повеќе

забркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Замеша, заплетка некого или нешто.
Албански: ndërhyj
Употреба: Разговорно

замеша повеќе

Види и: меша (несв.)
замешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Вклучи некого во некој непријатен настан, чин, случка и сл.
Албански: përfshij
Употреба: Преносно значење

заплетка повеќе

заплеткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Вовлече некого во некоја мешаница, во некоја збркана работа.
Албански: tërheq

инволвира повеќе

инволвираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Вклучува или споделува искуства, последици.
Албански: involvoj
Вклучува или со своите дејствија има влијание.
Албански: involvoj
Замеша некого во обвинение, кривично дело, итн.
Албански: involvoj

меша повеќе

мешаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се меша) Се вклучува во нешто.
Албански: përzihet, involvohet

повлече повеќе

повлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Поведе по себе, привлече некого.
Албански: mori me vete

примеша повеќе

примешаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се примеша) Се вклучи во нешто.
Албански: involvoj

смеша повеќе

смешаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се смеша) се замеша
Албански: përziej