jealous - онтологија

завислив повеќе

зависливиот
Вид збор: Придавка
Што чувствува завист, што завидува некому.

љубоморен повеќе

љубоморниот
Вид збор: Придавка
Што чувствува љубомора.

ревнив повеќе

ревниви
Вид збор: Придавка
Склон кон ревнување.
Кој изразува ревност, што завидува на друг.
Употреба: Архаизам