joint - онтологија

биртија повеќе

мн. биртии
Вид збор: Именка, женски род
Кафеана од ниска категорија.
Употреба: Разговорно

групен повеќе

групниот
Вид збор: Придавка
Што потекнува од група, што се однесува на група.

заеднички повеќе

заедничкиот
Вид збор: Придавка
Што им припаѓа на две или повеќе лица.
Албански: i përbashkët

зглоб повеќе

мн. зглобови
Вид збор: Именка, машки род
Место каде што се допираат и се поврзуваат две или повеќе коски.
Албански: nyje
Употреба: Анатомија

кокал повеќе

мн. кокали
Вид збор: Именка, машки род
зглоб
Албански: nyjë
Употреба: Дијалектен збор

колективен повеќе

колективниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на колектив, што е својствен на колектив, што му служи на колектив.

партнерски повеќе

Види и: партнер (м.)
партнерскиот
Вид збор: Придавка
Што е поврзано со партнер.

совместен повеќе

совмесна
Вид збор: Придавка
Кој се остварува заедно со некој друг.
Примери:
Совмесна работа.

солидарен повеќе

солидарни
Вид збор: Придавка
Во правото - општ, заеднички.
Употреба: Правда

спој повеќе

мн. споеви
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што сврзува нешто, местото каде што е соединето нешто.
Албански: nyjë, lidhje
Употреба: Технологија
Примери:
Спојот на цевките.

фуга повеќе

мн. фуги
Вид збор: Именка, женски род
Меѓупростор меѓу ѕиданите цигли, камен или плочки исполнет со некаква смеса.

член повеќе

мн. членови
Вид збор: Именка, машки род
Дел помеѓу два зглоба, состава во телото на живи суштества и кај растенијата.
Албански: i përbashkët
Употреба: Биологија

членче повеќе

Види и: член (м.)
мн. членчиња
Вид збор: Именка, среден род
член
Употреба: Деминутив

џоинт повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Цигара со дрога (марихуана, хашиш).

шев повеќе

мн. шевови
Вид збор: Именка, машки род
Спојна линија на два дела од метал, со свивање на краиштата.
Албански: bashkoj
Употреба: Технологија