jury - онтологија

жири повеќе

мн. жирија
Вид збор: Именка, среден род
Комисија од стручни или од избрани лица што врши избор за рангирање или наградување на разни конкурси, изложби или натпревари.

порота повеќе

мн. пороти
Вид збор: Именка, женски род
Судско тело составено од граѓани, што учествуваат во донесувањето на пресуда.
Употреба: Правда