keep silent - онтологија

гувее повеќе

гувеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Стои посрамено пред некого.
Албански: qëndroj i turpëruar
Употреба: Преносно значење

дотрае повеќе

Види и: трае (несв.)
дотраам
Вид збор: Глагол, свршен
Се воздржи од зборување, не проговори (со негација).
Албански: hesht

затаи повеќе

затаат
Вид збор: Глагол, свршен
Воздржи, сочува во себе, не покаже пред другите.
Албански: mbaj, ruaj

помолчи повеќе

помолчат
Вид збор: Глагол, свршен
Молчи некое време.

потрае повеќе

потраат
Вид збор: Глагол, несвршен
Молчи, трае некое време.
Албански: hesht

поќути повеќе

Види и: ќути (несв.)
поќутат
Вид збор: Глагол, свршен
помолчи
Употреба: Разговорно

ќути повеќе

ќутат
Вид збор: Глагол, несвршен
Молчи, не испушта глас.
Српски: ћутати
Употреба: Разговорно