kiss - онтологија

бакне повеќе

Види и: бакнува (несв.)
бакнат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде бакнеж некому во знак на љубов, почит.
Албански: puth
(се бакне) Даде и прими бакнеж.
Албански: puth

бакнува повеќе

Види и: бакне (св.)
бакнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Даде бакнеж.
Албански: puth
Се бакнува; даде или прими бакнеж.
Албански: puthit

баци повеќе

Види и: бакне (св.)
бацат
Вид збор: Глагол, свршен
Бакне некого.
Албански: puth
(се баци) Се бакне со некого.
Албански: puthit

бацува повеќе

(се) бацуваат
Вид збор: Глагол, несвршен

бубнува повеќе

бубниваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Бацува нежно.
Албански: puth
Употреба: Деминутив

избакне повеќе

Види и: бакне (св.)
избакнат
Вид збор: Глагол, свршен
Бакне повеќепати.
Албански: puth
Бакне поќемина, сите по ред.
Албански: puth
(се избакне) (само во мн.) Се бакне еден со друг.
Албански: puth

избаци повеќе

Види и: избакне (св.)
избацат
Вид збор: Глагол, свршен
Бакне повеќепати, едно по друго.
Албански: puth
(се избаци) Се баци еден со друг.
Албански: puth

испобаци повеќе

Види и: избаци (св.)
испобацат
Вид збор: Глагол, свршен
Бакне некого повеќепати.
Албански: puthë
Бакне повеќемина.
Албански: puthë disa
(се испобаци) Се бакне со некого повеќепати.
Албански: puthë më tepër herë
(се испобаци) Се бакне со повеќемина.
Албански: puthë disa

исцелива повеќе

исцеливаат
Вид збор: Глагол, свршен
Целива некого, нешто повеќепати, целива повеќе нешта, повеќемина.
Албански: puth
Употреба: Дијалектен збор
(се исцелива) Се избакне еден со друг.
Албански: puthem

љуби повеќе

љубат
Вид збор: Глагол, несвршен
Бакнува некого.
Српски: љуби Албански: puth
(се љуби) Се бакнува со некого.
Албански: puthet

цалне повеќе

цалнат
Вид збор: Глагол, свршен
бакне, целувне
Употреба: Дијалектен збор

цалува повеќе

Види и: целива (несв.)
цалуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
целива
Употреба: Дијалектен збор

цалуне повеќе

Види и: целивне (св.)
цалунат
Вид збор: Глагол, свршен
целивне
Употреба: Дијалектен збор

целива повеќе

Види и: целува (несв.)
целиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
бакнува, љуби
Албански: puth
Примери:
Им целива на сите рака.
(се целива) се бакнува, се љуби
Албански: puthem

целивне повеќе

Види и: целива (несв.)
целивнат
Вид збор: Глагол, свршен
бакне
Албански: puth
Употреба: Народна поезија
(се целивне) се бакне
Албански: puthem

целува повеќе

Види и: целива (несв.)
целуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) бацува

целуне повеќе

Види и: целивне (св.)
(се) целунат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) бакне
Употреба: Дијалектен збор

цуне повеќе

цунат
Вид збор: Глагол, свршен
бакнува
Албански: puth
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Цуни му рака.
(се цуне) се бакне
Албански: puthem
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Се цунаа во уста.

цунка повеќе

Види и: цуне (св.)
цункаат
Вид збор: Глагол, несвршен
бакне, целува
Примери:
Си го цункаше постојано детенцето.

цунува повеќе

Види и: цуне (св.)
(се) цунуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) бакнува
Употреба: Дијалектен збор