knight - онтологија

витез повеќе

мн. витези
Вид збор: Именка, машки род
Средновековен воин, коњаник, феудалец, припадник на благородничкиот сталеж што со посебен церемонијал го добивал тоа звање.
Албански: kalorës
Употреба: Историја

коњ повеќе

мн. коњи
Вид збор: Именка, машки род
Шаховска фигура.
Албански: kalë
Употреба: Спорт

ритер повеќе

мн. ритери
Вид збор: Именка, машки род
Во Западна Европа во средниот век - лице што му припаѓало на воено-благородничкиот сталеж, феудал.
Германски: Ritter Албански: kalorës
Употреба: Историја
Смел и благороден човек, заштитник на нешто.
Германски: Ritter Албански: kalorës
Употреба: Преносно значење

рицар повеќе

Види и: ритер (м.)
мн. рицари
Вид збор: Именка, машки род
ритер
Употреба: Историја