knowledge - онтологија

знаење повеќе

мн. знаења
Вид збор: Именка, среден род
Познавање на фактите од определена област, упатеност во определена област.
Албански: njohuri

книга повеќе

мн. книги
Вид збор: Именка, женски род
учење, писменост, знаење
Албански: njohuri
Употреба: Разговорно

наука повеќе

мн. науки
Вид збор: Именка, женски род
поука, поучување, опит
Албански: njohuri, dituri
Употреба: Архаизам

писменост повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Вештина да се владее некоја наука и уметност.
Албански: njohuri, dituri
Употреба: Преносно значење

познание повеќе

Види и: спознание (ср.)
мн. познанија
Вид збор: Именка, среден род
познавање
Албански: njohuri

сознание повеќе

мн. сознанија
Вид збор: Именка, среден род
спознание
Албански: njohuri
Употреба: Книжевен збор

умеење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
знаење
Албански: aftësi, dituri

ученост повеќе

(едн.) ученоста
Вид збор: Именка, женски род
Знаење, високо знаење.