lame - онтологија

крив повеќе

криви
Вид збор: Придавка
За човек, животно - куц.

кривичок повеќе

кривичкиот
Вид збор: Придавка
Што накривува малку при одењето.

куц повеќе

куциот
Вид збор: Придавка
Што има една нога покуса.

куца повеќе

куцаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди со накривнување на една страна поради покуса, повредена или болна нога.
Албански: çaloj

куцоног повеќе

Види и: куц (прид.)
куцоногиот
Вид збор: Придавка
куц

поткривне повеќе

Види и: криви (несв.)
поткривнуват
Вид збор: Глагол, свршен
Што криви малку.

ром повеќе

Вид збор: Придавка
куц
Употреба: Дијалектен збор

топал повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Сакат човек, човек што криви.
Турски: topal
Употреба: Разговорно

чкулав повеќе

чкулави
Вид збор: Придавка
сакат

шантав повеќе

шантави
Вид збор: Придавка
куц
Употреба: Дијалектен збор