land - онтологија

земја повеќе

мн. земји
Вид збор: Именка, женски род
(едн.) Површина која е нечија сопственост.
Албански: pronë
Употреба: Економија

земјица повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
земја

земјичка повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
земја

земјиште повеќе

мн. земјишта
Вид збор: Именка, среден род
почва
Албански: tokë
Употреба: Земјоделство
Примери:
Обработливо земјиште.

копно повеќе

мн. копна
Вид збор: Именка, среден род
Земја, суво место.
Албански: tokë

суво повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
копно, суша, земја
Албански: thatë
Употреба: Географија

сушина повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
копно, суво
Албански: thatësirë, tokë
Примери:
Дотогаш не се мешале двете мориња, како што се мешаат сега, ами си било сушина.