last - онтологија

дотрае повеќе

Види и: трае (несв.)
дотраам
Вид збор: Глагол, свршен
Истрае, трае до крај (обично негирано).
Албански: vazhdon

затрае повеќе

Види и: трае (несв.)
затраат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да трае до некое време, да се одржува во некоја состојба.
Албански: vazhdon

краен повеќе

крајни
Вид збор: Придавка
Што е на крајот, што е последен, заден.

минат повеќе

минати
Вид збор: Придавка
За година, месец, недела, ден што cе случил непосредно пред сегашноста.
Албански: e kaluar

последен повеќе

последни
Вид збор: Придавка
Што е на самиот крај од нешто, по кој не следува нешто друго.
Албански: i fundit
Што се однесува на времето непосредно пред сегашноста, на блиско минато, претходен.
Албански: i kaluar
Што е останат на крај.
Албански: i fundit
Што е најнов, штотуку појавен.
Албански: i fundit
Штотуку споменат.
Албански: në fund
Употреба: Книжевен збор

потрае повеќе

потраат
Вид збор: Глагол, несвршен
Трае, се одржи некое време.
Албански: zgjat

сетен повеќе

Вид збор: Придавка
последен, заден
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
За сетен пат.

скраен повеќе

Види и: краен (прид.)
скрајна
Вид збор: Придавка
Кој се наоѓа на крајот, кој е скраја.
Примери:
Скрајнана куќа е наша.

трае повеќе

траат
Вид збор: Глагол, несвршен
Продолжува да суштествува, се извршува, останува определено време.
Албански: zgjat, vazhdon