lawyer - онтологија

адвокат повеќе

мн. адвокати
Вид збор: Именка, машки род
Лице кое професионално се занимава со адвокатура како дејност, чија основна функција е давање правна помош.
Албански: avokat
Употреба: Правда

јурист повеќе

мн. јуристи
Вид збор: Именка, машки род
Специјалист по право.
Албански: jurist
Употреба: Правда

правник повеќе

мн. правници
Вид збор: Именка, машки род
Специјалист по право.
Албански: jurist
Употреба: Правда

романист повеќе

мн. романисти
Вид збор: Именка, машки род
Специјалист по римско право.
Албански: jurist romanist
Употреба: Правда