leadership - онтологија

водство повеќе

водството
Вид збор: Именка, среден род
Водење, предводување.
Албански: udhheqje

главатарство повеќе

мн. главатарства
Вид збор: Именка, среден род
Што врши дејност на главатар.

лидерство повеќе

мн. лидерства
Вид збор: Именка, среден род
Положба на тој што е лидер.
Албански: lidership, udhëheqje
Употреба: Политика
Дејност на тој што е лидер.
Албански: udhëheqje
Употреба: Политика

предводништво повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
водство, водење

претседателство повеќе

мн. претседателства
Вид збор: Именка, среден род
Колективен орган на раководење во својство на претседател на држава, на организација, друштво, на претпријатие итн.
Албански: udhëheqës