leave - онтологија

батали повеќе

баталат
Вид збор: Глагол, свршен
остави, напушти
Албански: lë, braktis
Употреба: Разговорно

бега повеќе

бегаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Напушта, заминува, си оди, се иселува, изостанува.
Албански: ikë, largohet

заборави повеќе

заборават
Вид збор: Глагол, свршен
Остави, не зеде нешто со себе поради невнимание, расеаност и сл.
Албански: harroj, lë

замине повеќе

заминат
Вид збор: Глагол, свршен
Напушти определено место, си отиде од некаде.
Албански: largohem
Отиде, стапи на некаква функција, позиција; напушти работа.
Албански: shkoj

зафрли повеќе

зафрлат
Вид збор: Глагол, свршен
напушти, отфрли
Албански: lëshoj
Употреба: Преносно значење

избега повеќе

Види и: бега (несв.)
избегаат
Вид збор: Глагол, свршен
Напушти некого, се дели од нешто.
Албански: largon

излезе повеќе

излезат
Вид збор: Глагол, свршен
Отиде, оди некаде.
Албански: shkoi

изостави повеќе

изостават
Вид збор: Глагол, свршен
Остави повеќе работи.
Албански: lë, braktis

изотиде повеќе

Види и: отиде (св.)
изотидат
Вид збор: Глагол, свршен
За повеќемина - замине, отиде.
Албански: shkoj, largohem
(си изотиде) Се разотиде, си замине.
Албански: shkoj, largohem

испадне повеќе

испаднат
Вид збор: Глагол, свршен
Излезе надвор.
Албански: largohet
Употреба: Дијалектен збор

испушти повеќе

испуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти некого да излезе од некаде.
Албански: largon

истапи повеќе

истапат
Вид збор: Глагол, свршен
Постапи поинаку од другите, направи истап.
Албански: largohet

напушти повеќе

напуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти многу, во голем број, во големо количество.
Албански: lë, lëshon
Остави, се раздели од некого, од нешто.
Албански: lë, braktis

оддоми повеќе

оддомат
Вид збор: Глагол, свршен
Оддели девојка од домот, од семејството; со мажење.
Албански: lë shtëpinë, martohet

остава повеќе

Види и: остави (св.)
оставаат
Вид збор: Глагол, несвршен
остави
Албански: lë, braktis

остави повеќе

остават
Вид збор: Глагол, свршен
Не земе нешто, не поведе некого со себе при одење, заминување некаде.
Албански:
При јадење не изеде, не зеде, оддели нешто, зачува нешто за некого или со некаква цел.
Албански:

остане повеќе

останат
Вид збор: Глагол, свршен
Остави трага, белег.
Албански: largim

отиде повеќе

отидат
Вид збор: Глагол, свршен
Напушти некое место.
Албански: shkoj, ikë

откачи повеќе

откачат
Вид збор: Глагол, свршен
Напушти некого.
Албански: largohem
Употреба: Разговорно

отпише повеќе

отпишат
Вид збор: Глагол, свршен
(се отпише) Престане да членува во некаква заедница, група, партија и сл.
Албански: lë, braktis

пакува повеќе

пакуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пакува) Си оди, напушта работа, служба против своја волја.
Албански: largohet
Употреба: Преносно значење

појде повеќе

појдат
Вид збор: Глагол, свршен
(си појде) Си отиде, си замине (од каде пошол).
Албански: largohet

поразотиде повеќе

Види и: разотиде (св.)
се поразотидат
Вид збор: Глагол, свршен
Се разотидат многумина, сите.

препушти повеќе

препуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Остави некому нешто, остави на располагање, на користење.
Албански:

трати повеќе

тратат
Вид збор: Глагол, свршен
остава, напушта, отфрла
Албански: braktis
Примери:
Марика го трати Атанас и се зафати со шефот на монополот.

трга повеќе

тргаат
Вид збор: Глагол, несвршен
тргнува, заминува
Албански: largim

трча повеќе

трчаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди, заминува брзо за некаде по нешто.
Албански: shkoj, ngaj