legal - онтологија

законит повеќе

законити
Вид збор: Придавка
Што е во согласност со законот, што се заснова на закон.
Употреба: Правда
Што е определен, признат со закон.
Употреба: Правда

законски повеќе

законскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на закон, што е во духот на законите.
Албански: legal
Употреба: Правда

легален повеќе

легални
Вид збор: Придавка
Што е во согласност со законот, што е дозволен.
Употреба: Правда

парничен повеќе

Види и: парница (ж.)
парнични
Вид збор: Придавка
Што се однесува на парница.
Употреба: Правда

позитивен повеќе

позитивни
Вид збор: Придавка
Што е во сила.
Албански: pozitiv
Употреба: Правда

правен повеќе

правни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на право.
Што се однесува врз некакво право.

судски повеќе

Види и: суд (м.)
судска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на активност на суд.
Албански: gjyqsor
Употреба: Правда