let - онтологија

издаде повеќе

издадат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде под наем.
Албански: jep me qira
Употреба: Економија

остави повеќе

остават
Вид збор: Глагол, свршен
За некое определено време.
Албански: lë, jap
Предизвика нешто, стане причина за појавата на нешто; трага, впечаток и сл.
Албански:

отстапи повеќе

отстапат
Вид збор: Глагол, свршен
Се откаже од нешто во полза на друг.
Албански:

попушти повеќе

попуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде поголемо, пошироко.
Албански: lejon

препушти повеќе

препуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Остави некого да работи што сака.
Албански:

пропушти повеќе

пропуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Остави да проникне, да навлезе; не држи, пушти вода, течност.
Остави да проникне, да навлезе; излезе, се рашири светлина, топлина и сл.

пушта повеќе

Види и: пушти (св.)
пуштаат
Вид збор: Глагол, несвршен
пушти
Албански: lë, lëshoj

пушти повеќе

пуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да држи, да задржува.
Албански: lëshoj
(За растение) кога е во процес на растење.
Албански: të rritet