lie - онтологија

долаже повеќе

Види и: лаже (несв.)
долажат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со лажењето.

долежи повеќе

Види и: лежи (несв.)
долежат
Вид збор: Глагол, свршен
Лежи до определено време, заврши со лежење.

залаже повеќе

залажат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да лаже.
Албански: gënjeshtër
(се залаже) Почне да се лаже себеси или еден со друг.
Албански: gënjeshtër

залегне повеќе

залегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Легне за подолго време (поради болест, изнемоштеност).
Албански: shtrihet
За чувство, мисла - остане трајно, се вреже длабоко во свеста.
Албански: kalis
Употреба: Преносно значење

залежи повеќе

залежат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да лежи (обично од болест).
Албански: shtrihet
Лежи подолго време поради болест.
Албански: shtrihet
(се залежи) Остане на постела подолго време.
Албански: shtrihet

заматка повеќе

Види и: матка (несв.)
заматкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да лаже.
Албански: gënjen
Употреба: Преносно значење

излаже повеќе

излажат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже невистина, лага.
Албански: gënjej

излежи повеќе

Види и: лежи (несв.)
излежат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине долго време лежејќи болен, до оздравување.
Албански: shtrihem
(се излежи) Остане долго време лежејќи.
Албански: shtrihem

излежува повеќе

Види и: излежи (св.)
(се) излежуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Помине долго време лежејќи болен, до оздравување.
Албански: shtrihem

изналежи повеќе

Види и: належи (св.)
(се) изналежи
Вид збор: Глагол, свршен
Се належи многу, доволно.

лага повеќе

мн. лаги
Вид збор: Именка, женски род
Исказ што не е вистинит, што не е точен.
Албански: gënjeshtër, rrenë

лажа повеќе

Види и: лага (ж.)
мн. лажи
Вид збор: Именка, женски род
лага
Албански: rrenë, gënjeshtër
Употреба: Архаизам

лажга повеќе

мн. лажги
Вид збор: Именка, женски род
лага
Албански: gënjeshtër, rrenë

лаже повеќе

лажат
Вид збор: Глагол, несвршен
Кажува лаги, невистини, измислици.
Албански: rrej, gënjej

легне повеќе

легнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се испружи на земја, на кревет и сл.
Албански: shtrihem

лежи повеќе

лежат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се наоѓа во хоризонтална положба, испружен.
Албански: shtrihem
Издржува затворска казна.
Албански: vuaj
Употреба: Правда , Преносно значење
Оставен е некаде, не се користи.
Албански: qëndron
Се наоѓа, сместен е, зазема некој простор.
Албански: shtrihet
Употреба: Преносно значење
Се наоѓа во составот, во содржината на нешто.
Албански: qëndron, gjëndet
Употреба: Преносно значење

маменица повеќе

мн. маменици
Вид збор: Именка, женски род
лага, измислица
Албански: gënjeshtër, rrenë

мами повеќе

мамат
Вид збор: Глагол, несвршен
лаже, измислува
Албански: gënjen, rren

надлаже повеќе

надлажат
Вид збор: Глагол, свршен
Надмине некого во лажење.

надлажува повеќе

надлажуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се надлажува) Се натпреварува во лажење.

налаже повеќе

(се) налажат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнакаже многу лаги некому.

облегне повеќе

облегнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се облегне) Се опре, се навали на нешто.
Албански: shtrihem

падне повеќе

паднат
Вид збор: Глагол, свршен
За работа, задача - легне врз некого.
Албански: shtrihem, bie

плуска повеќе

мн. плуски
Вид збор: Именка, женски род
(обично мн.) лаги, невистини
Албански: gënjeshtër, rrenë
Употреба: Медицина , Преносно значење
Примери:
Плуски се тоа.

подлегне повеќе

подлегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Прилегне, легне за кратко време.
Албански: shtrihem

полаже повеќе

Види и: лаже (несв.)
полажат
Вид збор: Глагол, свршен
Лаже малку, кратко време.

полегне повеќе

Види и: легне (св.)
полегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Легне малку или уште малку.
Албански: shtrihem
Легнат да спијат сите до еден, многумина.
Албански: shtrihen

полежи повеќе

Види и: лежи (несв.)
полежат
Вид збор: Глагол, свршен
Лежи малку, кратко време.

прелаже повеќе

Види и: лаже (несв.)
прелажат
Вид збор: Глагол, свршен
Намерно со лага доведе некого во заблуда.
Албански: mashtroj

прележи повеќе

Види и: лежи (несв.)
прележат
Вид збор: Глагол, свршен
преспие, преноќева
Албански: buj
За нива, земја - остане необработена, непосеана за приридно да ѝ се обнови плодноста.
Албански: qëndroj, djerr
Употреба: Земјоделство

прилегне повеќе

прилегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Легне до некого или до нешто.
Албански: shtrihem
Легне кратко време, одмори малку.
Албански: shtrihem pak

пролаже повеќе

Види и: излаже (св.)
пролажат
Вид збор: Глагол, свршен
Излаже сосема, потполно, сите.

разлежи повеќе

(се) разлежат
Вид збор: Глагол, свршен
Лежи долго, го поминува времето во лежење.
Примери:
Се разлежал на мека постела.