lie - онтологија

лага повеќе

мн. лаги
Вид збор: Именка, женски род
Исказ што не е вистинит, што не е точен.
Албански: gënjeshtër, rrenë

лажа повеќе

Види и: лага (ж.)
мн. лажи
Вид збор: Именка, женски род
лага
Албански: rrenë, gënjeshtër
Употреба: Архаизам

лажга повеќе

мн. лажги
Вид збор: Именка, женски род
лага
Албански: gënjeshtër, rrenë

маменица повеќе

мн. маменици
Вид збор: Именка, женски род
лага, измислица
Албански: gënjeshtër, rrenë

плуска повеќе

мн. плуски
Вид збор: Именка, женски род
(обично мн.) лаги, невистини
Албански: gënjeshtër, rrenë
Употреба: Медицина , Преносно значење
Примери:
Плуски се тоа.