limp - онтологија

завлече повеќе

завлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Тешко, отежнато се движи, криви.
Албански: çaloj

заклинка повеќе

заклинкаат
Вид збор: Глагол, свршен
За коњ, магаре - почне да клинка.
Албански: çaloj

закриви повеќе

Види и: криви (несв.)
закриват
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да криви, да куца.
Албански: çaloj, shkepoj

клинка повеќе

клинкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди бавно, се влече; се ниша при одењето, се клацка, оди нерамно - обично за коњ, магаре и сл.
Албански: ec me mundim

криви повеќе

криват
Вид збор: Глагол, несвршен
куца, накривнува
Албански: çaloj
Употреба: Медицина

кривка повеќе

кривкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Криви по малку.

кривне повеќе

кривнат
Вид збор: Глагол, свршен
кривка
Албански: çalon

куцка повеќе

куцкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Куца по малку.
Албански: çalon nga pak

куцне повеќе

куцнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи еден чекор со куцање.

накривне повеќе

Види и: накриви (св.)
накривнат
Вид збор: Глагол, свршен
Кривне при одење.
Албански: çaloj

накривнува повеќе

Види и: накривне (св.)
накривнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Криви при одење.
Албански: çaloj

накуцнува повеќе

накуцнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
накуцува

накуцува повеќе

накуцуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Куца, криви малку при одење, накривува.

поднакривне повеќе

поднакривнат
Вид збор: Глагол, свршен
Накривне при одење малку, донекаде.

поклинка повеќе

Види и: клинка (несв.)
поклинкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Клинка малку, кратко време.