literature - онтологија

книжевност повеќе

мн. книжевности
Вид збор: Именка, женски род
Уметничко творештво чиешто изразно средство е зборот, јазикот.
Албански: letërsi
Употреба: Литература

книжнина повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Севкупното творештвото на еден народ во областа на литературата, писменоста.

книжност повеќе

Види и: книжевност (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
книжевност

литература повеќе

мн. литератури
Вид збор: Именка, женски род
Уметничко јазично творештво на еден народ, една епоха, на целото човештво.
Албански: letërsia
Употреба: Уметност

писменост повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Сите пишани споменици од некоја епоха, од некој народ.
Албански: letërsi