load - онтологија

дотовари повеќе

Види и: товари (св. и несв.)
дотоварат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со товарењето на добиток или на превозно средство.

заграб повеќе

мн. заграби
Вид збор: Именка, машки род
Нешто што може да се крене наеднаш со двете раце.

запрегне повеќе

запрегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде некому работа, натовари со работа.
Албански: ngarkoj
Употреба: Преносно значење

кола повеќе

мн. коли
Вид збор: Именка, женски род
Товар колку што собира една кола.
Албански: rabë

натовари повеќе

натоварат
Вид збор: Глагол, свршен
Товари, стави определен товар.
Албански: ngarkoj

оптовари повеќе

оптоварат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави повеќе товар за носење.
Албански: ngarkoj

понатовари повеќе

Види и: натовари (св.)
понатоварат
Вид збор: Глагол, свршен
Натовари уште малку.
Албански: ngarkoj edhe pak

стовари повеќе

стоварат
Вид збор: Глагол, свршен
истовари, растовари
Албански: shkarkoj
Префрли на некого задача, нагрби.
Албански: ngarkoj
Употреба: Преносно значење

стоварува повеќе

Види и: стовари (св.)
стоваруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
стовари
Албански: shkarkoj
(се) стовари
Албански: shkarkohet

тежина повеќе

тежината
Вид збор: Именка, женски род
товар
Албански: ngarkesë, rëndësi

товар повеќе

мн. товари
Вид збор: Именка, машки род
Стока или друго нешто натоварено на товарно животно, на превозно средство и сл.
Албански: pesh, ngarkesë
Употреба: Транспорт
Примери:
Симне товар од коњ, магаре, кола, брод итн.
Како мерка - определена количина од нешто, колку што се товари обично на едно животно.
Албански: ngarkesë, peshë
Употреба: Транспорт
Примери:
Пет товари дрва.

товари повеќе

товарат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
товари, натовари
Албански: ngarkoj
Постави, поставува товар на добиток или на превозно средство.
Албански: ngarkoj
(се товари) се натовари; става товар, става товар на себе.
Албански: ngarkoj
(се товари) се товари, се натоварува
Албански: ngarkoj