lock - онтологија

брава повеќе

мн. брави
Вид збор: Именка, женски род
Метална направа за затворање врата со клуч.
Албански: bravë
Механизам за затворање.
Албански: bravë, mekanizëm për mbyllje

забрави повеќе

забрават
Вид збор: Глагол, свршен
заклучи, затвори
Албански: mbyll

закатани повеќе

закатанат
Вид збор: Глагол, свршен
Заклучи со катанец.
Албански: mbyllem
Употреба: Разговорно

закатанчи повеќе

Види и: закатани (св.)
закатанчат
Вид збор: Глагол, свршен
заклучи, затвори
Албански: mbyll, mëshel

заклешти повеќе

заклештат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заклешти) Силно се стегне нешто, се здрви да не може да мрда.
Албански: bllokoj
Употреба: Преносно значење

заклучи повеќе

заклучат
Вид збор: Глагол, свршен
Затвори со клуч.
Албански: mbyll
Стави под клуч некого или нешто.
Албански: mbyll
(се заклучи) Се затвори со клуч.
Албански: mbyll

запречи повеќе

запречат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави преграда, препречи пат, отвор и сл.
Албански: bllokoj
Закрие поглед и сл.
Албански: bllokoj, pengoj

затвор повеќе

мн. затвори
Вид збор: Именка, машки род
Предмет со кој се затвора нешто, катанец, клуч.
Латински: dry
Употреба: Дијалектен збор

затворало повеќе

Види и: затвор (м.)
мн. затворала
Вид збор: Именка, среден род
затвор

затвори повеќе

затворат
Вид збор: Глагол, свршен
Препречи, спречи, забрани движење, минување.
Албански: mbyll, bllokon
Смести во некаква просторија, во ограден простор, ограничи движење.
Албански: mbyll, mshel

иззаклучи повеќе

Види и: заклучи (св.)
иззаклучат
Вид збор: Глагол, свршен
Заклучи сè, со ред.

испозатвори повеќе

испозатворат
Вид збор: Глагол, свршен
Затвори повеќе нешта.
Албански: mbyll, mshel

катанец повеќе

мн. катанци
Вид збор: Именка, машки род
Bид брава, подвижна метална направа за заклучување врата која од надвор се става на вратата, брава за надворешно заклучување.

катинар повеќе

Види и: катанец (м.)
мн. катинари
Вид збор: Именка, машки род
катанец

клучалка повеќе

мн. клучалки
Вид збор: Именка, женски род
Брава; направа за заклучување.
Албански: vegël për mbyllje

клучарка повеќе

мн. клучарки
Вид збор: Именка, женски род
Bид примитивен лост за затворање на врата.
Албански: kyç

позатвори повеќе

Види и: затвори (св.)
позатворат
Вид збор: Глагол, свршен
Затвори нешто малку повеќе, подобро.

преводница повеќе

мн. преводници
Вид збор: Именка, женски род
Систем од брани на река или канал со кои се пребродува разликата на нивото на водата и преку кои минуваат пловни објекти.

превојница повеќе

мн. превојници
Вид збор: Именка, женски род
Постројка меѓу две брани со различен водостој преку која минуваат пловни објекти.
Употреба: Транспорт

френк повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
брава, клучалка
Употреба: Разговорно

френклеиса повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Затвори со брава.
Употреба: Разговорно