look - онтологија

гледа повеќе

гледаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се угледува на некого, зема пример од некого.
Албански: shikon
(се гледа) заемно
Албански: sheh

загледа повеќе

Види и: гледа (несв.)
загледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да гледа (во) нешто со некакво внимание, со некаков интерес.
Албански: shikon

изгледа повеќе

изгледаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има некаков надворешен облик, изглед, личи.
Албански: pamje

изгледа повеќе

Види и: гледа (несв.)
изгледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Одмери со поглед.
Албански: vështrim

испули повеќе

(се) испулат
Вид збор: Глагол, свршен
изгледа, разгледа
Употреба: Дијалектен збор

наѕре повеќе

наѕрат
Вид збор: Глагол, свршен
Погледне, фрли поглед на нешто.
Албански: shikoj

обгледа повеќе

обгледаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се обгледа) Фрли поглед на себеси, се погледне.

опули повеќе

опулат
Вид збор: Глагол, свршен
(се опули) погледне
Албански: shikon

погледа повеќе

погледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Гледа малку, кратко време.
Албански: shoh
(се погледа) Задржи поглед на себе.
Албански: shikohem, shihem
(се погледа) Насочи поглед еден кон друг, заемно.
Албански: shikohen

погледне повеќе

погледнат
Вид збор: Глагол, свршен
Насочи за миг поглед кон некого, кон нешто.
Албански: shikoj
(се погледне) Насочи поглед кон себе.
Албански: shikoj

подзагледа повеќе

Види и: загледа (св.)
подзагледаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подзагледа) Се загледа малку, во некоја мера еден во друг.
Албански: shikon njëri tjetrin

позагледа повеќе

Види и: загледа (св.)
позагледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Загледа нешто поинтензивно, со поголемо внимание.
Албански: shikon me intenzitet
(се позагледа) Се загледа малку повеќе.
Албански: shikon pak më gjatë

поѕирне повеќе

Види и: ѕирне (св.)
(се) поѕирнат
Вид збор: Глагол, свршен
Види, посети краткотрајно.

прилега повеќе

прилегаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Сличен е со некого или со нешто.
Албански: ngjan
(си прилега) Си личат еден на друг.
Албански: përngjan, duket

спогледа повеќе

Види и: погледа (св.)
(се) спогледаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) погледа

стрела повеќе

стрелаат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Упатува, насочува поглед кон некого.
Албански: shikim
Употреба: Преносно значење