lost - онтологија

загинат повеќе

Види и: загине (св.)
загинатиот
Вид збор: Придавка
Загубено нешто.
Употреба: Дијалектен збор

загубен повеќе

Види и: загуби (св.)
загубениот
Вид збор: Придавка
Што е изгубен, исчезнат привремено или трајно.
Албански: i humbur

заскитан повеќе

Види и: заскита (св.)
заскитани
Вид збор: Придавка
Што е изгубен.

изгубен повеќе

Види и: изгуби (св.)
изгубени
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) изгуби

исчезнат повеќе

исчезнатиот
Вид збор: Придавка
Што не е на свое место.

подзагубен повеќе

Види и: загубен (прид.)
подзагубениот
Вид збор: Придавка
Што е донекаде изгубен, пропаднат.

прокоцкан повеќе

Види и: прокоцка (св.)
прокоцканиот
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) изгубен, исчезнат, неискористен

пропуштен повеќе

Види и: пропушти (св.)
припуштениот
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) неискористен, изгубен