low - онтологија

дебел повеќе

дебели
Вид збор: Придавка
За глас - силен, длабок.
Албански: i trashë, i thellë

низок повеќе

ниски
Вид збор: Придавка
Што има мала височина, што не израснал високо или не е направен да биде висок.
Албански: i shkurt,i ulët
Што не се наоѓа на голема височина во однос на површината.
Албански: i ulët
Што е под средното ниво, под просекот, што е најдолу по ранг, по степен, по квалитет и др.
Албански: i ulët
Што е неморален, нечесен.
Албански: i ulët
Употреба: Преносно значење

ситен повеќе

ситна
Вид збор: Придавка
Кој нема висока општествена или службена положба)
Албански: i vogël

снизок повеќе

Види и: низок (прид.)
сниска
Вид збор: Придавка
Кој не е висок, кој не се наоѓа високо.
Примери:
Сниска куќа.