lure - онтологија

ваби повеќе

вабат
Вид збор: Глагол, несвршен
Вика, повикува, мами, примамува животно.

домами повеќе

Види и: мами (несв.)
домамат
Вид збор: Глагол, свршен
Привлече некого да дојде, придобие со мамење.
Албански: josh, afroj

измами повеќе

измамат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера, предизвика да се појави, да излезе.
Албански: nxjerr, tërheq

мами повеќе

мамат
Вид збор: Глагол, несвршен
примамува, предизвикува, подлажува
Албански: josh, tërheq

навлече повеќе

навлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Создаде лоша навика, зависност.
Албански: fut
Употреба: Разговорно

намами повеќе

Види и: мами (несв.)
намамат
Вид збор: Глагол, свршен
Со мамење (обично со лоша намера) привлече некого да дојде.
Албански: mashtroj, tërheq

подмами повеќе

подмамат
Вид збор: Глагол, свршен
Измами во некој мера.
Албански: mashtroj pak
Со мамење викне, привлече кон себе.
Албански: josh, tërheq

помами повеќе

помамат
Вид збор: Глагол, свршен
Мами, ваби домашно животно или птица.
Албански: mashtron

примами повеќе

примамат
Вид збор: Глагол, свршен
Со мамење привлече некого да дојде.
Албански: ndjell, josh, tërheq

стрви повеќе

стрват
Вид збор: Глагол, несвршен
Мами, намамува, ваби некого на стрв; настрви, острви.