mad - онтологија

бесен повеќе

бесни
Вид збор: Придавка
гневен, разјарен
Албански: i tërbuar

вилен повеќе

Вид збор: Придавка
бесен, луд

збеснет повеќе

Види и: збеснат (прид.)
збеснетиот
Вид збор: Придавка
збеснат

избезумен повеќе

избезумениот
Вид збор: Придавка
Што е безумен.

луд повеќе

луди
Вид збор: Придавка
Што е умствено растроен, душевно болен.
Албански: i marrë, i çmendur, i krisur
Употреба: Медицина

лудичок повеќе

Види и: луд (прид.)
лудичкиот
Вид збор: Придавка
луд
Употреба: Деминутив

шекнат повеќе

шекнатиот
Вид збор: Придавка
далдисан, излуден
Употреба: Разговорно

шут повеќе

шутиот
Вид збор: Придавка
За човек - кој не е со сиот ум, удрен, мрднат.